napiLOL

Ami hangos kacajra késztetett. Vagy azért, mert vicces, vagy azért, mert szörnyű. Néha magyarázat nélkül, csak ajánlva, de általában nem bírom ki, és kommentezve. Irónikusok előnyben!

Friss topikok

  • dezo: Kár, hogy elköltözöl... Okokról mesélsz majd? (2009.09.16. 07:13) Picit máshol
  • agybunda: én nem, de eléggé komoly:D (2009.09.16. 06:49) Rúgtatok már be ennyire?
  • sajt: Ha jól tudom, Latabár Kálmán, (ráadásul 3-an voltak) ezt a szerepet is a végletekig kidolgozta. Úg... (2009.09.11. 23:58) Mert jó
  • zsoltikam: kattintasra kevesebb lesz. egyebkent 2 soros. nem egy jol bevett usability elem, de sajnos sok hel... (2009.09.03. 23:46) Farokméret
  • agybunda: mekkora:D (2009.09.01. 21:40) Hunor meg Magor, mi?

Licenc

Creative Commons Licenc

.

Közgazda

2009.01.29. 18:55 | Konrad | 5 komment

Most találtam:

Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és összesen 100 dollárt fizetnek a végén.

Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk valahogy így nézne ki:

Az első 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit Az ötödik 1 dollárt fizetne.
A hatodik 3 dollárt fizetne.
A hetedik 7 dollárt fizetne.
A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
A kilencedik 18 dollárt fizetne.
A tízedik ( a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.


Tehát így döntöttek, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik.
"Mivel olyan jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral."

Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került.

A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizetünk, ami azt jelenti, hogy az első 4 embert a változás nem érintette - ők továbbra is ingyen ittak.
De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?
Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki.

Tehát:

Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne (100% megtakarítás) A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett (33% megtakarítás) A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett (28% megtakarítás) A nyolcadik 9 dollárt fizetneb12 helyett (25% megtakarítás) A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett (22% megtakarítás) A tízedik ( a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett (16% megtakarítás)

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott.
Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.
Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből ő pedig 10-et mutatott a tízedik emberre. Ez igaz kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt.
Várjunk csak kiabált az első négy kórusban - mi nem kaptunk semmit - a rendszer diszkriminálja a szegényeket.

A kilenc ember körülvette a tízediket és elverték. A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tízedik nélkül itták a söröket. Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék.

Ez az ahogy az adórendszerünk működik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják őket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni ahol a légkör barátságosabb.


Azoknak akik ezt értik, nem kell magyarázni.
Azoknak akik nem értik, nem lehet elmagyarázni.


David R. Kamerschen, Ph.D.

Professor of Economics
University of Georgia 

Címkék: meglepő megkaptuk hülyeuser jólmegmondja

A bejegyzés trackback címe:

https://napilol.blog.hu/api/trackback/id/tr8910799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraki 2009.01.29. 23:10:01

Változtasd meg a blog nevét.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.02.01. 16:09:10

@VistaMan: köszi. Az van, hogy mivel közgazdász vagyok, elég sokat tudok az adókról :) De ez az írás az egyszerűségével fogott meg, azért került ide.

MagyarParaszt 2009.04.15. 17:43:20

Ez jó, de hol vannak a képletből azok, akik gazdagok, de a kocsmáros úgy látja, hogy szegények, ezért ingyen isszák a sört? :) Lehet, hogy őmiattuk verik meg a tizediket? Lehet, hogy a kocsmárosra is neheztelni fognak? Persze ez már nem közgazdaságtan...
süti beállítások módosítása